Rune Dollerup, foto: Mikkel Werenberg

Rune Dollerup, foto: Mikkel Werenberg

Året der gik: Rune Dollerup rykkede Aalborgs musiktalenter syd for grænsen

Efterhånden som året 2022 lakker mod enden, sætter vi i KORMA fokus på de lokale musikere og branchepersoner, der har gjort en forskel eller som i særlig grad har udviklet sig i løbet af året. Første interview i rækken er med Rune Dollerup, der, med en række workshops og sit store engagement for DIY booking, har gjort en forskel for mange af Aalborgs musiktalenter i år. 

Det kan du læse meget mere om her: 

Du været en aktiv figur i det Aalborgensiske musikmiljø i flere år - og særligt de seneste to år – hvor du bl.a. har været med til at skubbe en række af byens artister til udlandet gennem freelance booking. Fortæl lidt om dig selv og de projekter, du har været med til at udvikle i byen over årene.

Det har været intet mindre end fantastisk at være en del af miljøet i Aalborg det seneste år. At se, hvordan den ene bil efter den anden er kørt ud af byen med det ene håbefulde og talentfulde hold efter det andet, på vej til Tyskland for at realisere og udleve drømmene.

Det har været et fantastisk år, hvor det for mig gik fra kun at handle om DIY booking til mit eget band The Devil’s Tiny Chains, til at blive til mindeværdige booking-samarbejder: Jonas Ringtved, som var syd for grænsen af hele fire omgange, Katrine Schmidt, som var afsted i april ‘22, Sigurvin Sigurdsson i oktober ‘22 og Marí på ikke mindre end 11 koncerter på 17 dage i november ’22.

Mine 7 år som bassist i Columbian Neckties fik mig til at drømme om et tysk liv for mine egne sange i The Devil’s Tiny Chains. Følelsen af frihed og eventyr. Det fik tilført det, for mig, bedste og stærkeste DIY-krydderi. Branchefolk fra nær og fjern, der lover guld og grønne skove, men som ikke rykker på ret meget mere end ingenting. Dem finder man let ude i det musikalske landskab, og de skal have stor tak for alt den DIY-energi, de genererer i mig. Når det er sagt, så glæder det mig at se, hvilke fantastiske muligheder Aalborgs talenter har fået via KORMA og live-mæssigt har på Studenterhuset, 1000Fryd, Huset i Hasserisgade og Skråen.

Du har bl.a. afholdt en række Tyskland-workshops på KORMA, hvor deltagerne også er blevet underholdt med lidt anekdoter fra landevejen. Hvilken historie står klarest for dig, når du tænker tilbage på året der gik?

Det har været fantastisk at se, hvordan mit oplæg til mine workshops om DIY booking i Tyskland har ramt folk. Begge omgange på KORMA har det være et helt specielt øjeblik, når det går op for folk, hvad det kræver. At se, hvordan ordene får nogle til at lyse op som aldrig før, samtidig med at andre totalt slukker og lukker i. Drømme og realisme forenes langt fra hos alle.

Jeg er fuld af beundring for det DIY booking-arbejde, jeg så realiseret af bl.a. Vingard (Tine) og Enilora (Brett og Karoline), og jeg fornemmer, at Saxogades Fox Paloma står sindssygt stærkt og lige om hjørnet står klar til at indtage det tyske i 2023.

Det er jo ingen hemmelighed, at man som musiker eller brancheperson ofte er dybt afhængig af sine kollegaer og den øvrige del af musikmiljøet. Har du en kollega, som fortjener et ekstra skulderklap for sit arbejde i 2022?

Jeg er fuld af beundring for min musikalske kollega fra Saxogade, Jonas Ringtved. Det er langt fra hver dag jeg møder et talent og engagement som det hos Jonas. Jeg havde en god mavefornemmelse med ham, og han troede på mine ideer om et eventyr for ham i Tyskland. Det hele startede da Jonas spillede en akustisk sang i Saxogades kaffestue for Henrik (Columbian Neckties) og jeg en hyggelig aften i 2021. Hvad der begyndte som en booking-aftale på 4 koncerter, endte så med at blive til 35 tyske koncerter på 13 måneder.

Sidst men ikke mindst: hvad kommer året 2023 musikalsk som branchemæssigt til at byde på for dig, og hvad ser du særligt frem til?

Jeg ser frem til at møde flere nye talenter i Aalborg i 2023, som er klar og fortjener en hjælpende hånd til at realisere deres jomfru-tour i Tyskland.

Jeg ser frem til at sende Marí tilbage til Tyskland i februar, The Devil’s Tiny Chains i marts, Jonas Ringtved i april og Sigurvin Sigurdsson og Jens Fisker Trio i maj. Derudover bliver det et spændende år, hvor jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt, for at hjælpe de to super spændende debutalbums fra Marí og Jonas Ringtved ud på endnu flere live-scener i Tyskland.

Jonas og Marí bliver forhåbentlig historierne om, hvordan venskaber, respekt og den rigtige DIY-indstilling kan få musikere længere, end man turde håbe.