Foto: Rene Christensen

Foto: Rene Christensen

Tag med på rejsen bag nordjyske lærkelils debutsingle

Vi sætter fokus på en af de nordjyske vækstlagsnavne, der særligt har udviklet sig gennem deltagelse i flere KORMA-events. Der er tale om lærkelil, alias for Lærke Bertelsen, der i en meget ung alder vandt titlen som Årets Nordjyske Navn til Skråen Band Battle med bandet Merula.

Sidenhen er Bertelsen gået solo, hvor hun længe har arbejdet på sit nu lancerede projekt lærkelil. Heriblandt på KORMA Music Camp 2020, der skulle vise sig at være byggestenen for det nummer, sangskriveren netop har udgivet. Hop med på hele rejsen bag debutsinglen "Tag mig med" lige her. 

Det hele startede med et kreativt benspænd - KORMA Music Camp

Jeg var på campen i sommeren 2020 som sangskriver og solo-artist, hvor jeg blev givet et kreativt benspænd af to coaches. Vi skulle tildele hinanden bidder af tekster, som skulle inkluderes i et nummer. ”Tag mig med” startede med sætningen: ”Tæt, tæt sammen og langt fra hinanden”.

Her opstod hele grundidéen til sangen, som jeg arbejdede videre med på mit værelse på Østhimmerlands Ungdomsskole (campens lokation red.). Jeg havde tidligere skrevet en anden tekstbid ned: ”Du ser på mig med afstand, jeg møder dine øjne, taler du sandt?”. Herefter opstod nummeret helt af sig selv, på baggrund af følelsen og stemningen i den tekst, jeg blev tildelt, og den jeg selv fandt frem i min orange sangskriverbog.

Da jeg begyndte at have en struktur på nummeret, fik jeg mulighed for at præsentere det for og modtage sparring fra flere af campens coaches. Heriblandt Rikke Thomsen, Roar Amundsen og Albert Helmig (SPOT Festival). Efter mine feedback-sessions med dem, spillede jeg nummeret for campens øvrige deltagere samt gæste-oplægsholdere.

Nummerets proces på KORMA Music Camp sluttede med en akustisk indspilning med Rasmus Bredvig (Tapetown Studio). Han anbefalede mig efter campen et samarbejde med producer Anders Boll (Ganger, Nephew, Lowly mv.), som jeg efterfølgende havde en session med i Aarhus, hvor sangens ”uh-hook” opstod.

Nummerets udtryk tager form - KORMA Music Weekend

Efter KORMA Music Camp deltog jeg i et mindre weekend-format, som kaldes KORMA Music Weekend. Egentlig var idéen at starte på et helt nyt nummer denne weekend, men efter det gik i vasken, besluttede jeg og resten af mit hold (co-writer Morten Møllgaard, producer Anders Lind) i stedet at tage udgangspunkt i den sang, jeg skrev på KORMA Music Campen, som Anders Boll havde produceret en demo på.

På campen opstod der et reelt bud på en produktion af nummeret, hvor dets udtryk, tekst og arrangement begyndte at tage mere form. Vi prøvede at skærpe nummerets pop-elementer og gøre de væsentligste hooks skarpere. Til denne weekend havde vi Peter Kjædegaard (Lydmor, Nephew og The Minds of 99 mv.) som coach, og han greb nummeret efter workshoppens afslutning.

Moderne 80’er pop med en kvindelig frontfigur – i studiet med Peter Kjædegaard

Efter weekenden spurgte Peter, om jeg var interesseret i et videre samarbejde omkring nummeret, og vi blev hurtigt enige om, hvilken retning musikken skulle i. Allerede ved mødet på KORMA Music Weekend var der en god kemi mellem os, som udviklede en fælles forståelse for sangens sound og den 80’er-inspirerede retning.

Over flere sessions på Lydhavnen i Aarhus, opfandt vi nummeret på ny og gennemarbejdede teksten, formen og tilskrev nye stykker. I forhold til lyden, tog vi udgangspunkt i elementer fra Jung, Aksglæde og The Weeknd, som alle er kunstnere, der har inspireret mig som artist. Ideen var at gøre lærkelil til den kvindelige repræsentant for genren med min danske vokal i front, i harmoni med en opløftende stemning.

I løbet af den første uge efter udgivelsen er ”Tag mig med” blevet spillet på flere P4-programmer og ANR. Torsten Cubel, som jeg faktisk mødte på en tidligere KORMA-workshop, har bidraget til, at sangen nu er kommet ud til de her kanaler.

Jeg sætter virkelig pris på de erfaringer, jeg har gjort mig undervejs i processen i tilblivelsen af min debutsingle. Ikke mindst har KORMA gjort det muligt for mig at udvide mit netværk og finde frem til de mennesker, som jeg i dag arbejder rigtig godt sammen med – og det er jeg rigtig taknemmelig for.

Tilmelding KORMA Music Camp 

Vil du være med på KORMA Music Camp, så har du chancen for at søge om deltagelse til og med d. 18. juni. 

Der er blot et deltagergebyr på 400,-, og der er begrænsede pladser, så I/du skal ansøge for at komme i betragtning - og husk du skal være bosiddende i Nordjylland. Tilmelding foregår ved at sende en mail til KORMA soren.kristensen@aalborg.dk med: 

  • Dit navn.
  • Kontaktoplysninger.
  • Hvilken linje du/I er interesseret i (band, singer/songwriter eller elektronisk musiker/producer).
  • Samt evt. hvor mange I er i bandet.
  • Desuden skal I sende lytte-links og en kort beskrivelse af jeres ambitioner.
  • Tilmeldingsfrist er fredag den 18. juni, og I får svar på, om I er med på campen senest den 21. juni 2021.