Året der gik 2023: Troels Højgaard

Året er ved at gå på hæld, og traditionen tro giver vi ordet til en håndfuld lokale aktører, der har gjort et særligt indtryk. En af dem var i 2023 Troels Højgaard Sørensen, der til dagligt er bestyrer på det lukningstruede spillested 1000Fryd, der i løbet af året har trukket mange overskrifter. Samtidig har han stået bag en helt ny festival i Aalborg og har været i front for sit ambitiøse band, Vægtløs. 

 

På alle måder et indholdsrigt og til tider voldsomt år, som vi lader Troels sætte flere ord på i vores interview med ham her: 

 

2023 har været et meget begivenhedsrigt år for dig, hvor du bl.a. har været i spidsen for en ny festival, bestyrer på et lukningstruet 1000fryd og samtidig været frontperson i et nyt og ambitiøst band. Hvordan har det været at være dig i et år, som har budt på så fremtrædende begivenheder? 

 

Tak for at spørge. Det har været et fedt år for mig, men det har også været travlt, og de sidste par måneder har været lettere voldsomme. Heldigvis har jeg kun mødt kærlighed og støtte fra alle sider. Jeg har følt, jeg har kunnet læne mig bagover, og så har folk faktisk grebet mig. Præcis som de gør, når man står til en koncert på 1000Fryd. Det har været meget overvældende for mig at mærke, og det er jeg meget taknemmelig for. Det viser – igen, igen, igen – at fællesskabet omkring Fryd er det bedste i verden. 

 

Det har været et år, hvor mange af de projekter, som jeg har søsat over de seneste par år, virkelig har fået liv. Lasher Fest var kulminationen på et par års arbejde med Lasher sammen med Casper Clasen. Festivalen fik liv, og jeg tror, Aalborg har brug for den festival. Vi har fået sindssygt mange positive tilkendegivelser fra folk i hele landet, som mener festivalen har sin berettigelse. Vi håber, at kunne gentage succesen i 2024. Måske i nye rammer. Casper har været en stor inspiration at have med i projektet. 

 

Åh, 1000Fryd. Mit andet hjem! Hjerteblod for så mange. Det er smerteligt, hvad der sker lige nu. For flertallet så er det her en ny sag, men vi har faktisk kæmpet for at undgå situationen i to år. Kampe i kommunen og med naboen resulterede desvære i et påbud fra kommunen, som gør, at vi ikke må afholde livemusik til problemet er fikset. Vi føler lidt, at vi er de eneste, der ikke har gjort noget galt, men det er os, der skal udbedre problemet og betale for det. 

 

Heldigvis bar vores arbejde i kommunen frugt og den massive strøm af kærlighed fra nær og fjern, store og små, har lagt så stort et pres, at der er bred enighed om at problemet skal udbedres, så Aalborg kan have et Fryd i fremtiden. Det har dog vist sig, at problemet ikke kan fikses på andre måder, end at vi skal gøre vores bedste for at udbedre andre folks fejl op gennem 80'erne og 90'erne. 

 

Heldigvis har vi fået et dygtigt firma fra København til at kigge ind i løsninger, og de kommer forhåbentlig med et bud på, hvad vi kan gøre i januar. Det bliver dyrt, og det var ikke noget, der var estimeret i budgettet, men vi er fortrøstningsfulde. Hvis ikke vi er det, hvem skal så være det? Vi er pt. lukket ned, og det vil vi være langt ind i 2024. Vi SKAL finde en løsning. Alt den kærlighed og støtte til vores sted skal ikke være forgæves. Vi kommer ud af det her på den anden side. Uden 1000Fryd er Aalborg død. 

 

Vores band Vægtløs er egentlig et band, som vi har arbejdet på i et par år, men vi ramte først livescenerne midt i 2022. Vores debutplade lander d. 2.2.2024, og vi er meget stolte af den. Pladen udkommer på 46 forskellige pladeselskaber – det er vist verdensrekord, og pladen betyder noget helt særligt for mig, da alle sangene på pladen handler om folk, jeg kender, som ikke er her mere eller kæmper en brav kamp for at undgå døden. 

 

Hver gang vi spiller, kommer der folk (typisk hvide mænd) op til mig og åbner deres hjerter og fortæller personlige anekdoter om folk, de har misset. Første gang det skete, skulle jeg lige sluge den, men det føles rigtigt rart, at vores band kan bruges til noget positivt. 

 

Den dialog, som udspringer af vores koncerter, er ekstrem vigtig, og vi føler, vi har noget at bidrage med, selvom vi er meget ydmyge omkring vores lille lorteband. Vi er klar til at indtage scenerne med vores nye plade i 2024, og vi håber at se nogen af jer derude. 

 

Sagen omkring 1000fryds potentielle lukning har fyldt utrolig meget i bybilledet og er samtidig blevet spredt vidt, både nationalt og internationalt i 2023. Hvordan ser du 1000fryds fremtidige betydning og indflydelse, hvis det lykkes at redde stedet? 

 

Fryds betydning og indflydelse kan vel rent nemt aflæses i den voldsomme tilslutning, som er strømmet ind fra alle sider de seneste par måneder. 1000Fryd er den vigtigste kulturelle institution i Aalborg (punktum), og dens betydning og indflydelse har aldrig stået skarpere end i de sidste par måneder. 

 

Vi endte året med at lande på næsten 70 gæster i snit per koncert (vi har en kapacitet på 110). Det er i en tid, hvor mange spillesteder, som minder om os, klager over manglende tilslutning. Det synes jeg også siger noget om, at vi gør en masse ting rigtigt, og at man hos os også køber adgangen til fryds specielle stemning og vores fællesskab.

 

Foruden dine egne projekter, som jo har fyldt meget i 2023, har året også budt på andre betydningsfulde begivenheder i det nordjyske. Er der nogle projekter eller personer, du særligt gerne vil fremhæve for deres dygtige arbejde for musikken og kulturen i Nordjylland? 

 

Der er ekstremt mange, der fortjener ros og et klap på skuldrene. Alle de frivillige, aktivister og ildsjæle, som findes derude, skal dog have den største ros. Der er meget få folk, der ved, hvad det kræver at sætte et show op, skrive en anmeldelse, koordinere en festival, lave band-mad, sætte et festivalområde op osv. Uden alle dem så var der ikke en musikscene i Danmark. Så giv din lokale frivillige eller aktivist en krammer for at få alt det fede til at ske. 

 

I et år, som ellers har budt på mange tumultariske øjeblikke for dig, hvad vil du så alligevel fremhæve som det helt store lyspunkt i 2023, som du vil tage med videre ind i det nye år? 

 

Udover de smukke ting, som jeg har nævnt tidligere, så vil jeg også fremhæve 1000Fryd og ungdommens ukuelige tro på, at fællesskabet er vores stærkeste kort. At vi alle har noget vigtigt at byde ind med, og sammen kan vi bygge broer og skabe forgreninger af kærlighed, der ikke stopper ved nogen landegrænser. At vi kan bygge fællesskaber, hvor der er plads til alle, som giver plads til alle.