Omsorg, foto: Peter Drastrup

Omsorg, foto: Peter Drastrup

Året der gik: Fra den lokale til internationale punk-scene med Omsorg

Vi er nu kommet til det sidste "Året der gik"-interview, og det betyder, at 2023 er faretruende tæt på. Mere om det kommende år meget snart. Men først tager vi en snak med det Aalborgensiske band Omsorg, som i løbet af 2022 lykkedes med at få hul igennem til den internationale musikscene og få en booking-aftale i hus med et af landets største agenturer. 

Vi takker mange gange for et rigtig godt 2022 i KORMA-regi, og så vil vi ellers bare overlade ordet til Jan, forsanger og guitarist i Omsorg.  

Omsorg er jo et relativt nyt navn på den Aalborgensiske musikscene, men I har i løbet af 2022 fået sparket rigtig godt gang i projektet. Kan I fortælle lidt om, hvem I er og hvordan bandet startede?

Omsorg består af Jan (vokal + guitar), Mads (trommer) og Trong (bas + vokal), som alle er tilknyttet øvelokalerne i Saxogade i Aalborg. Vi blev til under covid-19, og inden da spillede Jan og Trong i punkbandet Out Of Bounds. Vi delte på det tidspunkt øvelokale med Perlefar, som Mads spillede trommer i. Efter af Out Of Bounds gik i opløsning, havde vi nogle sange liggende, som havde et lidt andet ‘feel’, og vi følte, at vi ikke var færdige med at spille sammen. Så vi fik aftalt en jam-øver med Mads, og kort derefter mærkede vi, at det var et fedt match.

Vi spiller ‘post-hardcore’, og vores lyd veksler mellem et vildt, råt og punket udtryk, til en mere svævende, dynamisk og nøgen lyd. Det med genrer går vi ikke så meget op i - vi spiller det, som vi synes er fedt at spille. Vi brugte et lille års tid i øvelokalet, hvor vi fik skrevet og arbejdet på nye sange, og i september 2021 spillede vi vores første koncert på Underwerket i København.

I har bl.a. spillet en hel del koncerter i 2022 – både herhjemme og i udlandet – hvor I særligt har oplevet lidt af hvert på jeres udenlandske turné. Hvilken oplevelse har været den vildeste for jer, når I tænker tilbage på året der gik?

Når jeg (Jan) tænker tilbage på vores Europa-tour, hvor vi spillede 13 koncerter og besøgte 7 lande, så er det klart den koncert, vi spillede i Vilnius, hovedstaden i Litauen, der stikker ud. Det var vildt, da der var fuldt hus på 100+ mennesker i en by, vi på ingen måde har en tilknytning til eller kender folk i. En vild koncert på et vildt spillested med vilde typer. Det er nok også meget de venues, vi har spillet på, som vi tænker tilbage på. Det er b.la. det, som er så magisk ved punk- / undergrunds-scenen: at man nogle gange spiller steder, som nærmest ikke er egnet til koncerter.

For at nævne et andet vildt eksempel, så spillede vi i Århus sidste år i december, dagen efter den store snestorm i Danmark. Vi spillede på et sted der hedder Sidesporet. Det var stort set bare et skur, bygget af punks og aktivister. Taget på bygningen var på det tidspunkt en presenning, der var blevet blæst af, og der lå sne på scenen. Presenningen blev dog sømmet på inden showtime, og vi spillede i minus 4 grader, alle iført jakke og hue og svedte ikke én dråbe. Det er en af de koncerter, man ikke glemmer. Spoler vi ét år frem, fik vi tilbuddet om at varme op for Zeal & Ardor til deres udsolgte show på Pumpehuset i København. Dét blev også et show, vi ikke lige kommer til at glemme.

En anden meget væsentlig og vigtig ting der skete for os i 2022 var, at vi spillede på UHØRT Festival, og der fik vi en snak med booking-agenturet PDH, som gerne ville arbejde med os. Det var i sig selv også en ret syret oplevelse, da de booker koncerter for Danmarks største artister. Det takkede vi ja til, og det var b.la. også dem, der kunne få os på som support på Pumpehuset. Det åbner dørene for at få os steder hen, som vi ellers ville have svært ved at komme i betragtning til, da vi netop er et meget nyt band på den danske scene.

Så vi er alle tre lettere forvirret over, at der er så meget fart på, men vi er samtidig total oppe og køre, og stolte over, at vi har fået de shows og de oplevelser i bogen, som vi har indtil videre, efter kun at have spillet live i ét års tid.

Det kræver jo en hel del arbejde at få skudt et nyt band ud over rampen, som I har gjort det i år. Hvis I skulle give et godt råd til andre nystartede bands i Aalborg, hvad skulle det så være?

Gør selv en indsats. Vær aktive og støt den lokale scene.
Lad være med at sidde og trille tommelfingre og vente på, at nogen gør noget for dig. Hvis du virkelig vil ud at spille, så må du selv gøre noget for det. Jeg (Jan) har personligt førhen brugt rigtig meget tid på at skrive mails, finde venues, tjekke deres program, opsøge bands og generelt være aktiv i at lave noget og opsøge ting. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, og det kræver meget arbejde, men når der så er gevinst, er det så meget federe, og man får en stolthed i dét, man arbejder for.

Jeg ved stadig ikke, til den dag i dag, hvordan en rigtig god booking-mail ser ud, men der skiller punk-scenen sig også ud fra mange andre genrer, da rigtig mange folk gør ting frivilligt, hvis de synes det lyder fedt. Vi var også så heldige at kende Troels Højgaard, som er bestyrer på 1000Fryd og er en af de lokale ildsjæle, når det gælder musik i Aalborg. Vi kom fra vores opstart på hans booking-agentur Lasher, som lidt overtog tjansen med at skrive mails og skaffe shows.

Vi sørger altid for at gøre et godt indtryk ved at komme til tiden og være nemme at arbejde med, når vi er ude at spille. Vi takker og snakker altid med afviklere, folk i baren, lydpersonen osv. Få skabt en kontakt og et ‘netværk’, man kan bruge næste gang. Hvis vi spiller med et andet band, som aldrig har spillet i f.eks. Aalborg før, så plejer vi altid at henvise til, at vi godt kan hjælpe med at sætte en koncert op, eller hvem de kan prøve at kontakte for at stable et show på benene. Bands plejer som regel også at tilbyde det samme i deres by, så det er en god måde at holde gang i ilden.

Derudover synes vi, at man skylder den lokale scene og lokale spillesteder rigtig meget. Om du spiller musik eller ej, så burde du tage ud til lokale shows og events. Støt op! Uden den lokale scene sker der ingenting i din by, og så ender det med, at vi alle flytter væk. Så alt i alt handler det bare om at være flink, imødekommende og arbejdsvillig. Lad være med at gemme dig ‘backstage’ og skride lige efter du har spillet. Bliv hængende, snak med folk og se nu for fanden de andre bands, i stedet for at stå og ryge cigaretter udenfor.

Vi ved, at I har mere godt på vej i 2023. Kan I løfte sløret for noget af det, der kommer til at ske i det nye år?

Vi starter 2023 med at udgive vores debutalbum, og i forbindelse med det spiller vi nogle release-koncerter i henholdsvis Odense, København, Århus og Aalborg. Vi spiller b.la. til When Copenhell Freezes Over på VEGA i København med en håndfuld andre danske bands. Der spiller stort set aldrig Aalborgensiske bands til sådan nogle arrangementer, og denne gang er vi hele TO bands fra Aalborg der spiller; Os og vores venner i Kollapse. Det er ret stort, synes vi, og vi er glade for, at der endelig kommer mere fokus på punk- / hardcore-scenen i Nordjylland, fordi vi har rigtig meget godt at tilbyde og nogle virkelig seje bands.

Vores ‘rigtige’ release-koncert bliver på 1000Fryd d. 11. februar, hvor vi har inviteret mange af vores venner fra bands, som kommer og spiller sammen med os. Det bliver en aften med i alt syv bands, hvor af ét af dem kommer hele vejen fra Trondheim og består af folk, vi har mødt én gang, men som vi klikkede og fortsatte med at holde kontakten med. Det bliver netop sådan en koncert, hvor det hele giver mening ift. selv at gøre en indsats.

De er alle bands, vi har en eller anden form for relation til og som har hjulpet os til hvor vi er i dag, så vi glæder os meget til at kunne give dem noget igen.
Derudover er vi i gang med at planlægge endnu en Europa-tour. Vi håber og satser på at komme godt rundt i løbet af 2023, og forhåbentlig også at spille nogle festivaler i både ind- og udland.

Udover det, skal vi bare arbejde på nyt materiale til den næste plade.
2022 har været et rigtig godt, spændende og vildt år på mange måder for os, og taget i betragtning af, at alle de ting er sket inden vi har udgivet vores album, gør det, at vi er ekstra spændte på, hvad 2023 kommer til at bringe.