Året der kommer: interview om 2022 med Søren Kristensen
Vi bringer her et interview med KORMA-leder Søren Kristensen om det år, vi nu så småt er bevæget os ind i. Et år, som kommer til at byde på et nye fokusområder og videreudvikling af allerede kendte KORMA-koncepter. God læselyst!
I løbet af 2021 har der i KORMA-regi været arrangeret alt fra intime workshops, showcases, sangskriver-sessions til den større KORMA Music Camp. Er der nogle initiativer fra 2021, som du ser særligt frem til at videreudvikle i 2022?
Jeg ser rigtig meget frem til at sætte skub i hverdagen på KORMA. Som mange andre har vi været meget hæmmet af nedlukninger og restriktioner, hvilke til tider har været udfordrende, og vi ser rigtig meget frem til at kunne åbne op og gøre fuld brug af vores gode faciliteter på KORMA. Vi har nu fire lydrum til musikproduktion, som for alvor skal tages i brug, og vi vil, som vi også har gjort i 2020 og 2021, holde oplæg, workshops, sessions og camps.
Jeg ser rigtig meget frem til at vi får mulighed for at styrke fællesskabet i musikmiljøet i Aalborg og Nordjylland. Som noget nyt i år giver vi mulighed for, at artister / musikere / producerer / projektmagere på hverdagsaftener kan komme ned og arbejde både kreativt sammen om musikproduktion eller få sparring til booking af koncerter, fondsansøgninger mm. Ellers har sommerens KORMA MUSIC CAMP været et højdepunkt de to foregående år, og det er selvfølgelig noget, vi på KORMA altid ser rigtig meget frem til at afvikle igen.
Hvis vi så kun kigger på 2022, er der jo en del nyt i gære. Bl.a. nye projekter, der har fokus på social bæredygtighed for et bredere spektrum af borgere. Kan du fortælle lidt om, hvad Nordjyllands musikere og øvrige borgere kan forvente sig?
I 2021 endte vi med at planlægge og arrangere en hel del koncerter, da de spillesteder og festivaler var meget hårdt ramt af restriktioner. Forhåbentligt kigger vi ind i et forår og en sommer, hvor samfundet er mere åbent, og hvor der igen er flere muligheder for at vækstlaget kan komme ud og spille på spillesteder og festivaler, og så kan KORMA i højere grad kigge på nye publikumsudviklende initiativer.
Noget vi er i gang med at udvikle er at skabe spændende kulturoplevelser med byens talenter og vækstlagskunstnere ude på kommunens plejehjem, aktivitetscentre og væresteder. Det er ret stort sats, og vi ser meget frem til at præsentere spændende indhold for en målgruppe, som ikke har de samme muligheder for at komme ud og få en på opleveren.
Desuden har vi hele tiden et fokus på, hvordan vi sammen med andre kulturinstitutioner kan skabe nye oplevelser for publikum, og hvor publikum kan møde den nye musik.
Det er ikke nogen hemmelighed, at KORMA også ser ud over regionens og landets grænser. Et område, der bl.a. har været øget fokus på, i takt med genåbningen i 2021. Hvordan arbejder I for at få flere nordjyske og Aalborgensiske musikere til udlandet i 2022?
Sidste år tog KORMA sammen med Musikkens Hus initiativ til at præsentere ni små showcases på den danske musikbranchefestival, SPOT Festival, i Aarhus. Det blev en stor succes, og igen i år vil vi være involveret i SPOT Festival og være med til at promovere nordjysk musik. Derudover har KORMA sammen med Studenterhuset et projekt, der handler om at sætte fokus på det tyske og nordiske marked, som vi glæder os rigtig meget til at sætte gang i her i 2022. Sidste år havde vi en workshop, hvor fire nordjyske artister fik nogle værktøjer til at booke, og det er der kommet en hel del live-jobs ud af for nordjyske musikere i Tyskland. Så vi kommer til at være aktive igen i år med workshops, oplæg og projekter, som har til formål at hjælpe bands / artister med at komme ud over landets grænser.
Sidst, men ikke mindst: Hvis du skal se på, hvad musikmiljøet i Aalborg og Nordjylland selv kan gøre, hvilke parametre bliver så afgørende for, at flere nordjyske musikere i 2022 og fremadrettet får de bedst mulige betingelser for at kunne leve af musikken?
Det at kunne leve af musikken er meget svært. Mit råd er, at man skal vælge at fokusere på, hvor dygtig en musiker / producer /sangskriver mm. kan jeg blive. Hvor spændende en sang / beat / hook / omkvæd kan jeg lave, og så starte der. Derefter kommer alt det andet med at kunne tjene penge på det og få andre til at lytte til og betale for ens musik, og det er bl.a. her at KORMA kan komme ind i billedet og understøtte med at forstå musikbranchen.
Frem for alt ser jeg frem til, at spillesteder og festivaler får mulighed for at åbne igen, og at det bliver muligt for nordjyske musikere at turnere i ind- og udland. Det er helt centralt for at opbygge et publikum, at der er rig mulighed for at kunne spille live-koncerter.