Lukas Bysted

Lukas Bysted

Ny musik-camp vil udvikle flere professionelle komponister i Nordjylland

I forbindelse med den kommende Fresh From The Press Composer's Camp, der særligt har fokus på de komponister, som gerne vil arbejde med spil, film, serier mm., bringer vi her et interview med projektleder Lukas Bysted om, hvordan projektet bl.a. skal bidrage til udviklingen af musikervækstlaget i Nordjylland. 

Fresh from the Press Composer's Camp bliver afholdt for første gang fra d. 19. - 22. februar på Huset i Hasserisgade. Kan du fortælle lidt om, hvad idéen og konceptet med campen er? 

Vi har skabt og fundraiset Fresh From The Press Composer's Camp fordi vi gerne vil have flere dygtige komponister og lydskabere i Nordjylland. Vi har enormt mange dygtige musikere og lydskabere, men det kan være svært for eksempel at finde ud af, hvordan man kan starte med at lave musik til film, TV-serier, ensembler og computerspil.

Som deltager på campen vil man hver dag møde en ny mentor, som giver en udfordring om at skabe musik. Man skal følge en metode eller en teknik, som mentoren præsenterer. På den måde lærer man fire forskellige værktøjer til at skabe musik, og man får virkelig trænet sin "skrivemuskler".

Man vil også møde rollemodeller, som kan fortælle om, hvordan de har skabt en karriere som komponist. Der er ikke nogen snorlige vej, og derfor er det enormt vigtigt at åbne op for alle de måder, man kan blive professionel musikskaber.

Måske vigtigst af alt er fællesskabet. Vi skal samle motiverede unge musikskabere, og give dem netværk og relationer, så de kan bruge hinanden og vokse sammen.

Foruden at være en enkeltstående camp, er der også tænkt et videre forløb ind i projektet for deltagerne. Hvad kan man forvente her? 

I løbet af foråret vil der være månedlige "deep dive workshops" med fokus på at skabe musik og lyd til computerspil, animationsfilm og kortfilm. Dette er forskellige discipliner, som er interessante for unge komponister - både fra et kunstnerisk og fra et kommercielt perspektiv - og vi har fundet nogle af de bedste mentorer i Danmark inden for disse områder. Man vil få en helt unik erfaring, fordi alle disse workshops afholdes i samarbejde med unge talentmiljøer fra henholdsvis computerspil-, animationsfilm- og kortfilmsverdenen. 

Hvis du skal se på Fresh from the Press-projektet fra et større perspektiv, hvad sigter du så efter, at det skal bidrage med af udvikling til den nordjyske musikscene? 

Projektet kommer til at skabe netværk både mellem de unge nordjyske komponister og lydskabere, men også ud fra dem til den professionelle musikbranche i Danmark og udenfor Danmark. Generelt arbejder vi for, at flere professionelle komponister og musikskabere vælger at bosætte sig i Nordjylland og arbejde her fra.

Vi kommer altså til at opleve flere spændende musikprojekter som skabes fra og med Nordjylland. Det betyder, at man som borger kan opleve musikken i den tidlige fase og følge kunstneres udvikling tættere og over tid. Det synes vi er vigtigt, og er noget, der skaber livskvalitet og gør det interessant at leve.

Nu er der jo ikke længe til deadline (5. februar) for tilmelding til selve campen. Hvordan kommer det mere detaljerede program og indhold til at se ud?

Programmet foregår på Huset i Hasserisgade. Vi vælger 20 deltagere, som deles op i grupper af fem.

Der er vegetarisk morgenmad kl. 09:00, og man starter arbejdet hver dag kl. 10:00. Så er der frokost midt på dagen, og man arbejder videre med sparring i sin gruppe og med vejledning fra sin mentor.

Hver eftermiddag er der en "karriere" masterclass med mentorerne, som åbner op for deres egen karriere og laver Q&A. Hvordan lander man sit første betalte job? Hvordan ser arbejdsdagene ud? Hvilke skills er relevante? Disse spørgmål - og mange andre - vil det være lette at få svar på.

Man er færdig med at skrive musik og arbejde på den hver dag, hvor man mellem kl. 16 og 17 afslutter dagens session med sin gruppe og lægger sit musikudkast til siden. Så er der aftensmad, og man er færdig med dagens arbejde.

Tilmelding: 

Lyder campen som noget for dig, kan du tilmelde dig den her